Novice

 

Teden možganov 2022, sobota, 19. marec

 

Sobota, 19. marec 

 

V tednu možganov, ki je letos med 14. in 20. marcem, se usmerjamo na pomembnost raziskav na področju možganskih kapi.

Vsak dan bomo delili nekaj vpogleda v nove in vznemirljive raziskave o možganskih kapih v Evropi.

Danes bomo govorili o raziskavah SVDs@Target.

Cilji za posege za preprečevanje možganske kapi in demence

Raziskovalci po Evropi, ki preučujejo povezavo med možgansko kapjo in demenco, zato so nedavno zaključili 6-letno študijo in nam danes poročajo o ugotovitvah ter o vplivu ugotovitev na bodoče raziskave.

Možganska kap in demenca sta med najnujnešimi zdravstvenimi težavami v Evropi. Bolezni v malih krvnih žil, poznane kot Bolezni malih žil (Small Vessel Disease -SVDs), tako da se pojavila kot pomembna povezava med temo obolenja.

Bolezni malih žil predstavljajo več kot 30 % možganskih kapi, 40 % dementnih primerov in še veliko drugih bolezni. Kljub temu pomembnemu vplivu na zdravje ljudi ni učinkovitega zdravljenja za obolenje.

Naveza SVDs@target je povezala bazične znanstvenike, akademske strokovnjake in bolnike iz Evrope ter ZDA. Njen namen je, da se majhni žil bolje prepozna in obenem razvije novo zdravljenje ter tako prispeva k preprečevanju možganske kapi in demence.

Kaj ste pripravili?

Konzorcij SVDs@target je sestavljen iz raziskovalcev, ki so proučevali dvoje, in sicer: kaj povzroča nastanek malih žil ter da izboljša diagnostiko pri zdravljenju bolezni malih žil.

Med najpomembnejšimi ugotovitvami projekta je identifikacija novih načinov prepoznavanja bolezni malih žil s pomočjo magnetne resonance. Prepoznani so tudi izboljšani načini uporabe magnetne resonance za diagnosticiranje bolezni malih žil. Obe spoznanji bi lahko izboljšali diagnostični postopek. Odkril so tudi korak, ki je pomemben pri razvoju bolezni malih. Ta spoznanja bi se lahko uporabila v vseh kliničnih študijah za razvoj novih vrst zdravljenja za bolezni malih žil.

Kaj sledi?

Projekt se je zaključil ob koncu leta 2021. Raziskovalni partnerji sodelujejo še naprej, ker so dosedanja spoznanja študije SVDs@target odprla nove ideje, ki zahtevajo nadaljnje raziskovanje. Trenutno se iščejo nove možnosti financiranja. Rezultati bodo objavljeni ter predstavljeni znotraj strokovnih skupnosti SVDs.

Kaj ta študija pomeni za bolnika?

Študija SVDs@target je vezana predvsem na laboratorijsko delo. Bolniki bodo imeli boljše zdravljenje šele čez daljši čas. Rezultati so vzpodbudni, vendar je potrebno še več dodatnih laboratorijskih del, preden bo študij dostopen za klinično testiranje. Za klinično magnetno resonančno diagnostiko nevrodegenerativnih bolezni so ključne iste ugotovitve magnetnoresonančnega slikanja. Le-te se lahko hitro prilagodijo za klinično in radiološko delo. 

Geert Jan Van Biessels in Stanley Pham, doktorski kandidat razlagata:

youtu.be/gkHggcW4NeA

Več o študijah: https://www.svds-at-target.eu/


SVDs@target je financirala EU, Obzorje 2020 (št. 666881).

Družbena omrežja

Twitter

Pridružujemo se raziskavam @SVDS_at_target - Potencialni načini zdravljenja za preprečevanje demence in možganske kapi - & @StrokeEurope pri podpori #BrainAwarenessWeek za ozaveščanje o pomenu raziskav možganske kapi. 

Profesor Geert Van Biessels @UMCUtrecht in doktorski študent @SDT_Pham youtu.be/gkHggcW4NeA govorita o @SVDS_at_target 

Oglejte si, kako zdravnik za možgansko kap @fergusdoubal @EdinburghUni govori o @SVDs_at_target za #BrainAwarenessWeek youtu.be/rinA673aSOw

Oglejte si, kako profesorica nevroradiologije @Joanna_wardlaw @EdinburghUni govori o @SVDS_at_target za #BrainAwarenessWeek youtu.be/FLSQs1rgQrg

Carmen Arteaga-Reye: youtu.be/5juHGvFjGRA 

Michael Stringer:  youtu.be/2SYTkIyKceg @EdinburghUni govori o @SVDS_at_target za #BrainAwarenessWeek 

Facebook

Na šesti dan v Tednu možganov @safestroke podpiramo pomembnost raziskav na področju možganskih kapi, da ohranijo življenje in zmanjšajo tveganje po kapi.

Več na: novice/teden-mozganov-2022.html

Vse novice