Novice

 

SAFE in Teden možganov 2023, sreda, 15. marec

 

Tudi ob letošnjem Tednu možganov SAFE obvešča svoje članice o novostih v evropskih raziskavah na temo  možganske kapi. Za leto 2023 so pripravili sveže informacije iz projekta ANGIE ter seznanitev z dvema novima projektoma. To sta VALIDATE in RES-Q+.

Image title

Image titleImage title
Sreda, 15.03.2023 

Teden možganov je tretji teden v mesecu marcu. Letos se obeležuje od 13. – 19.marca 2023. 

SAFE je pripravil gradivo o evropskih raziskavah, ki potekajo na področju možganske kapi.Nekaj dni bomo delili okvirni vpogled v nove in vznemirljive raziskave na področjumožganske kapi v Evropi. 

Danes bomo govorili o novostih v raziskavi ANGIE. 

Teden možganov, vse najboljše! Danes vas vabimo, da spoznate najnovejšeinovacije na področju raziskav možganske kapi v okviru projekta ANGIE. 

Ciljno zdravljenje z mikroroboti 

Večina možganskih kapi nastane zaradi strdka, ki zapre pretok v možganski žili.  Strdek prepreprečuje oskrbo s kisikom kar povzroči nenadno smrt možganskega tkiva.


Najbolj običajno zdravljenje za to obliko možganske kapi vključuje injiciranje zdravila (imenuje se rtPA) v kri, ki potem deluje na ta način, da razgradi strdek. Na žalost, medtem ko rtPA deluje na razgradnjo strdka, lahko povzroči več stranskih učinkov, kot je npr. notranja krvavitev in pojav otekline.

Pri zdravljenju možgasnke kapi mora zdravnik poiskati kompromis med injiciranjem zadostne količine rtPA, ki bo razgradila možganski strdek in istočasno prilagoditi odmerjanje, da se izogne nastanku stranskih učinkov. Stranski učinki tudi omejujejo časovno okno, v katerem se rtPA lahko uporablja, le na nekaj ur po nastanku simptomov možganske kapi.

V raziskovalnem projektu ANGIE smo razvili sodoben pristop z uporabo magnetno krmiljenih mikrorobotov. Z mikroroboti lahko vstavimo višjo količino rtPA natačno v strdek vendar s tem pristopom zmanjšamo vnos celotne količine rtPA s faktorjem 10.000.

Omenjena tehnologija omogoča hitrejšo razgradnjo strdka, povečuje terapevtsko okno in zmanjšuje nastanek stranskih učinkov.

Oglejte si naslednji video o tehnologiji ANGIE:  https://youtu.be/rXR85M5CGK8

ali vpišite naslednjo povezavo:

Za več informacij o projektu, prosimo, poslušajte naslednji podcast: https://youtu.be/MsTSCR-V3Ps

Obiščite naslednjo spletno stran s tekočimi obvestili o projektu ANGIE: https://h2020-angie.eu/elementor-1152/

ali obiščite Chat Lab na povezavi: https://h2020-angie.eu/chat-lab/ kjer lahko neposredno komunicirate z eksperti iz tega področja raziskav.

Upamo, da se boste pridružili pogovoru o raziskavi in s tem ostali na tekočem o zadnjih novostih na tem področju. Skupaj lahko spremenimo življenja oseb z možgansko kapjo.

Za več informacij lahko obiščete tudi spletno stran:  https://h2020-angie.eu/  

Projekt financira Evropska komisija (št. granta = 952152).

Vse novice