Novice

 

Novinarska konferenca ob Svetovnem dnevu možganske kapi, 26.10.2023 ob 11. uri

 

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo vas vabita na
SPLETNO NOVINARSKO KONFERENCO ob Svetovnem dnevu možganske kapi z naslovom: 

»MOČNEJŠI OD MOŽGANSKE KAPI«, 

ki bo v četrtek, 26. oktobra 2023 ob 11. uri 

POVEZAVA DO ZOOM SEJE: 

https://us06web.zoom.us/j/84526495282?pwd=Y0jFHIhtPiMMzJnyXMyYyM6MupEqDz.1

Meeting ID: 845 2649 5282 

Passcode: 705130 

Svetovni dan možganske kapi je vsako leto 29. oktobra. Letos poteka pod geslom »MOČNEJŠI OD MOŽGANSKE KAPI«. Možganska kap je ena najpogostejših srčno-žilnih bolezni. Ena oseba od štirih odraslih po svetu utrpi možgansko kap. Približno 30% le-teh jo doživi v aktivnem delovnem obdobju. Možganska kap se lahko zgodi vsakomur, kadar koli in kjer koli. Možganska kap je med vodilnimi vzroki smrti in invalidnosti po vsem svetu, vendar vemo, da bi lahko preprečili veliko možganskih kapi. 

Govorci bodo prikazali, da smo z obvladovanjem dejavnikov tveganja, hitrim in učinkovitim zdravljenjem in rehabilitacijo ter nudenjem pomoči in podpori osebam s trajnimi posledicami možganske kapi in njihovem pojavu, lahko močnejši od bolezni. 

Predstavili bodo, kako preprečiti možgansko kap, kakšen je vpliv drugih bolezni in stanje na pojav možganske kapi – poleg atrijske fibrilacije tudi sladkorne bolezni, debelosti, hipertenzije, povišanega holesterola ter drugih dejavnikov tveganja in pomembnosti urejanja osnovne bolezni. 

Izvedeli bomo, kako preprosto in zanesljivo prepoznamo znake možganske kapi s pomočjo besede GROM. Potrebno je ukrepati takoj, saj zamujenega časa ni mogoče nadomestiti in okvara pri bolniku lahko ostane za vse življenje. Tehnike zdravljenja napredujejo, vendar nič več ne nadoknaditi zamujenega časa. 

80 % bolnikov se po končanem zdravljenju vrača v domače okolje. Mnogi šele takrat spoznajo in dojamejo, da bodo posledice možganske kapi trajne in bo potrebno novo ustvarjati življenje. Kako jim pomagati? Spoznali boste zgodbe bolnikov, ki so bili kljub trnovi poti močnejši od bolezni in danes živijo kakovostno življenje. 

Na novinarski konferenci bodo govorili:

- prim. Matija Cevc, dr. med., predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije, Klinični oddelek za žilne bolezni, UKC Ljubljana 

- dr. Vesna Radonjić Miholič dipl. klin. psih., strokovna sodelavka ZCVB Slovenije 

- Zlatka Babšek, bolnica po MK, urednica revije Kapnik 

- Milan Čuček, predsednik ZCVB Slovenije Srčno vabljeni!

Vse novice