Novice

 

Novinarska konferenca ob »Evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi«

 

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije

vas vabita na

virtualno novinarsko konferenco

ob »Evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi«

v četrtek, 5. maja 2022 ob 11.00 uri,

https://us06web.zoom.us/j/88942745112?pwd=RFQ0cm1GSnZNV1hZU0R5djlMRTZaQT09%20

ID srečanja: 889 4274 5112

Geslo: 247120

Evropski dan osveščanja o možganski kapi je vsako leto na drugi torek v mesecu maju, letos je to 10. maj. Na novinarski konferenci bodo predstavljeni dejavniki tveganja za nastanek možganske kapi, prepoznavanje prvih znakov (GROM), pomen hitrega ukrepanja ob pojavu le teh ter kaj bolniki po možganski kapi potrebujejo za čim bolj kakovostno življenje glede na stopnjo prizadetosti, kakšna je ustrezna vseživljenjska pomoč in podpora. Pomoč pa potrebujejo tudi njihovi svojci in skrbniki.

Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas.Vsako leto zabeležimoveč kot 4.000 primerov možganske kapi, kar je več kot 10 dnevno. Približno 30% ljudi utrpi možgansko kap v aktivnem delovnem obdobju. 40% bolnikov ima po možganski kapi zmerne, 15-30% hujše težave pri funkcioniranju, več kot polovica jih potrebuje pomoč pri izvajanju najbolj osnovnih dnevnih aktivnosti.

Predstavniki obeh društev bodo poudarili pomen preventive in prepoznavanja znakov možganske kapi ter ukrepanja. Povedali bodo kaj potrebujejo bolniki s končnimi posledicami srčno žilnih obolenj za čim bolj kakovostno življenje z boleznijo in sicer po možganski kapi in po amputaciji uda. Predstavili bodo tudi evropski akcijski načrt za obravnavo možganske kapi do leta 2030 v segmentu »Življenje po možganski kapi«.

Govorili bodo:

  • prim. Matija Cevc, dr. med., KO za žilne bolezni, UKC Ljubljana in predsednik Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

  • prim. Tatjana Erjavec, dr. med., podpredsednicaZdruženje bolnikov s CVB  Slovenije

  • doc. dr. Lara Slivnik, univ. dipl. inž. arh., oseba po preboleli možganski kapi

  • Urška Zupanc, dr. med., URI – Soča - oddelek za rehabilitacijo pacientov po amputaciji.

Veselimo se srečanja z vami. Vabljeni!

Vse novice