Novice

 

Evropski dan osveščanja o možganski kapi - novinarska konferenca, 4.5.2023 ob 10

 

Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije in Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije

vas vabita na

virtualno novinarsko konferenco

ob »Evropskem dnevu osveščanja o možganski kapi«

v četrtek, 4. maja 2023 ob 10. uri,
Povezava do srečanja:

link:https://us06web.zoom.us/j/87597862129?

ID srečanja: 875 9786 2129

Geslo: 990397


Evropski dan osveščanja o možganski kapi je vsako leto na drugi torek v mesecu maju, letos je to 9. maj. Možganska kap je tretji najpogostejši vzrok smrti pri nas.V Sloveniji vsako leto zabeležimoveč kot 4.000 novih primerov, med nami živi več kot 40.000 oseb s trajnimi posledicami po možganski kapi.

Zaradi staranja prebivalstva pričakujemo v Evropi do leta 2035 za 34 % povečanje števila novih bolnikov. Zato si tudi Evropsko združenje bolnikov po možganski kapi (Stroke Alliance For Europe ) že  vrsto let prizadeva vključiti akcijski plan celovite obravnave ( SAPE – Stoke Action plan for Europe) v strateške načrte obravnave možganske kapi v vseh evropskih državah.

Predstavniki obeh društev bodo zajeli nekatere pomembne vidike celovite obravnave. Poudarili bodo pomen preventive in prepoznavanja znakov možganske kapi - GROM ter pomembnost hitrega ukrepanja, zdravljenja in rehabilitacije, izpostavili bodo trajne posledice možganske kapi, govorili o življenju z boleznijo ter o vlogi Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije na področju preventive in prepoznavanja znakov možganske kapi ter pomenu hitrega ukrepanja in o vlogi Združenja bolnikov s CVB Slovenije, ki že 33 let nudi podporo bolnikom po možganski kapi in njihovim svojcem.

Govorili bodo:

  • prim. Matija Cevc, dr. med., KO za žilne bolezni, UKC Ljubljana in predsednik, Društva za zdravje srca in ožilja Slovenije

  • Igor Rigler, dr. med., vodja Službe za urgentno nevrologijo, UKC Ljubljana

  • prim. Tatjana Erjavec, dr. med., podpredsednica Združenje bolnikov s CVB Slovenije

  • Milan Čuček, predsednik Združenja bolnikov CVB Slovenije

Veselimo se srečanja z vami.

Srčno vabljeni!

Vse novice