Dejavnosti klubov

Klub CVB Ljubljana

V klubu se družimo bolniki s cerebrovaskularno boleznijo (CVB) ljubljanske regije.

Med bolniki s cereblovaskularno boleznijo oziroma možgansko žilno boleznijo sodijo vsi, ki so imeli možgansko kap ali operacijo možganskega tumorja.

Možganska kap je vodilni vzrok invalidnosti na svetu in v Sloveniji. V Sloveniji je pojavnost možganske kapi cca. 4200 oseb/leto. Ocenjeno je, da trenutno živi več kot 40.000 bolnikov, od tega jih je 75 % bolj ali manj odvisnih od tuje telesne in/ali duševne pomoči. Ker organizirane podpore v vsej Sloveniji in tudi v Ljubljani ni, pomoč in podporo nudijo v večini svojih lastnikov.

Združenje bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo (bolniki po prestani možganski kapi in drugih možgansko – žilnih bolezni) že 30 let deluje kot humanitarna, prostovoljna organizacija v javnem interesu na področju zdravstva. V Klub CVB Ljubljana je trenutno včlanjenih preko 350 članov in eden izmed 22 Klubov bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije. Člani smo bolniki, svojci, spremljevalci in strokovni sodelavci. Finančna sredstva prejemamo preko fundacije FIHO, ter s članarino, kandidiranjem na razpis, sponzorstvi, donacijami in prostovoljnim delom. Z njimi izvajamo osnovne programe za bolnike, ki jih v kroničnem obdobju po možganski kapi ni.

V dejavnosti Kluba CVB Ljubljana je preko leta vključenih čez 100 članov.  Poleg redne telesne vadbe za individualno vzdrževanje funkcije nam veliko pomeni, da se družimo. Na druženjih spoznavamo nove prijatelje, izmenjujemo osebne izkušnje in se medsebojno spodbujamo. Imamo veliko skupinskih aktivnosti, ki se izvajajo vsaj enkrat mesečno: Sekcija za kreativnost – kreativnost (izdelovanje ročnih del), tri Sekcije za afazijo (samopomočne manjše skupine za bolnike z motnjo govora), Sekcija koprive (samopomočna skupina za psihološko pomoč), vadba v. .vodi (ob Fakulteti za šport), plesno-gibalno pomoč delavnice, in pohodna skupina (ob pomoči GRS postaja Ljubljana). Aktivnosti naših sekcij se ne plačujejo, vodijo jih prostovoljci, naši člani. Delujemo na popolnoma prostovoljni ravni , zaposlene nimamo nobene osebe.

Vsi člani